
Vegan κρασιά?…
Τι σημαίνει αυτό? Ποια κρασιά δεν είναι vegan friendly? Αφού τα κρασιά προέρχονται απο σταφύλια , πως γίνεται να μην είναι vegan?
Αυτές είναι μόνο κάποιες από τις απορίες που γεννιούνται σε έναν φίλο του κρασιού , στο άκουσμα αυτου του τίτλου.
Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα από την αρχή…
Το κρασί παράγεται από σταφύλια. Ουσιαστικά δημιουργείται όταν τα σάκχαρα απο τον χυμό των σταφυλιών (μούστος), μετατρέπονται σε αλκοόλη από τους ζυμομύκητες (αλκοολική ζύμωση).
Όλα τα νεαρά κρασιά είναι θολά γιατί περιέχουν μικροσκοπικά μόρια όπως πρωτεΐνες, τρυγικά άλατα και φαινολικές ουσίες, όπως είναι και οι τανίνες. Όλα αυτά τα συστατικά έχουν ¨κληρονομηθεί¨ από το σταφύλι , πράγμα που σημαίνει πως είναι φυσικά και προφανώς καθόλου επιβλαβή για τον οργανισμό μας. (ίσα-ίσα οι φαινολικές ουσίες για παράδειγμα, έχουν σημαντική αντιοξειδωτική δράση).
Ωστόσο, οι περισσότεροι καταναλωτές θέλουμε τα κρασιά μας να είναι καθαρά, διαυγή και ¨κρυστάλλινα¨. Αυτό ωθεί τους οινοπαραγωγούς να προβούν σε μια διαδικασία που ονομάζεται διαύγαση. Σε αυτό το σημείο ,να αναφέρουμε οτι τα περισσότερα κρασιά, αν μείνουν αρκετό καιρό στη δεξαμενή(ωρίμανση), θα αυτο-σταθεροποιηθούν με την αργή καθίζηση αυτών των σωματιδίων.
Μέχρι εδώ όλα καλα!
Που στραβώνει, όμως, το πράγμα?
Παραδοσιακά οι οινοπαραγωγοί χρησιμοποιούν κάποια βοηθήματα καθίζησης, που ονομάζονται ¨μέσα διαύγασης¨. Η χρησιμοποίηση των μέσων αυτών βοηθάει και επισπεύδει την καθίζηση των μορίων που προκαλούν το θόλωμα στο κρασί. Στην ουσία δρουν σαν μαγνήτες που προσελκύουν αυτά τα μόρια κι έτσι ενώνονται, δημιουργώντας μεγαλύτερα σωματίδια, τα οποία καθιζάνουν πιο γρήγορα λόγω της βαρύτητας και στη συνέχεια απομακρυνονται.
Κάποια απο αυτά , λοιπόν , είναι ζωικής προέλευσης. Τέτοιες ουσίες είναι η καζεΐνη (πρωτεΐνη γάλακτος), η αλβουμίνη (ασπράδια αυγών), η ζελατίνη (ζωικό κολλαγόνο) και η ιχθυόκολλα (πρωτεΐνη νηκτικής κύστης ψαριών). Παλιότερα, συγκεκριμένα μέχρι το 1987 ,όπου και καταργήθηκε στην Ευρώπη, χρησιμοποιούνταν και αίμα βοοειδών. Να τονίσουμε, όπως προαναφέραμε ,πως όλοι οι παραπάνω βοηθητικοί παράγοντες ΔΕΝ μένουν ως πρόσθετα στο κρασί, αλλά καθιζάνουν μαζί με τα μόρια που προκαλούν το θόλωμα και απομακρύνονται, πράγμα που μπορεί να είναι αποδεκτό για ορισμένους χορτοφάγους (όσον αφορά την αλβουμίνη και την καζεΐνη)όμως όχι απο τους πιο αυστηρά χορτοφάγους & vegan.
Ακόμα, αξίζει να αναφέρουμε πως, vegan δεν μπορούν να θεωρηθούν τα κρασιά βιοδυναμικής καλλιέργειας, όπου μεταξύ άλλων χρησιμοποιούνται κατά την αμπελοκαλλιέργεια, κέρατα από αγελάδες, κύστες από ελάφια κ.α καθώς και σε περιπτώσεις όπου χρησιμοποιούνται ζώα για διάφορες καλλιεργητικές εργασίες.
Tα Karavana’s Wines ειναι vegan?
Εμείς, λοιπόν, στα ΚΡΑΣΙΑ ΚΑΡΑΒΑΝΑ έχοντας ως προτεραιότητα την ανάδειξη του ¨φυσικού¨ χαρακτήρα των κρασιών μας & σε συνδυασμό με την διατήρηση της ισορροπίας του οικοσυστηματος, επιλέγουμε η οινοποίησή μας να στηρίζεται στην ελάχιστη παρεμβατικότητα. Αυτό έχει ως απόρροια την μη χρήση διαυγαστικών ζωικής προέλευσης. Αντ’ Αυτού χρησιμοποιούμε ως μοναδικό μέσο διαύγασης, και στα βιολογικά αλλά και στα συμβατικά μας κρασιά , τον μπεντονίτη (είδος ορυκτού αργίλου), ο οποίος είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός στη διαύγαση και την απομάκρυνση των πρωτεϊνών που ¨περισσεύουν¨. Άλλες διαυγαστικές ουσίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ώστε να παραχθούν vegan κρασιά είναι ο ενεργός άνθρακας, η φυτική ζελατίνη και οι πρωτεΐνες πατάτας και μπιζελιών.
Άλλα ¨εργαλεία¨ που αξιοποιούμε εμείς ,είναι το μικροκλίμα της περιοχής, αλλα και ο χρόνος. Προτιμάμε να αφήνουμε τα παιδιά μας να ωριμάζουν ομαλά και να εξελίσσονται χωρίς να βιάζονται (αυτο-σταθεροποίηση).
Ποιο είναι το επόμενο εγχείρημά μας?
Αφιλτράριστα κρασιά! Μπορεί να είναι λίγο ¨κακομούτσουνα¨ μιας και δεν θα έχουν ¨καλλωπιστεί¨ αλλα σίγουρα είναι πιο αυθεντικά και φυσικά!
Στη σοδειά του 2021 κρύβεται ένα τετοιο…
Stay tuned για δοκιμη!